Изменението на климата „качва“ маларията все по-нависоко по планините

По-високите температури, причинени от изменението на климата, биха могли да увеличат значително броя на случаите на малария в някои части на Африка и Южна Америка, предупредиха изследователи.

malaria-mosquito

Екип от еколози от Университета в Мичиган и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина твърдят, че вече са налице първите категорични доказателства , че случаите на малария се „движат“ нагоре на все по-големи височини в по-топлите години и „слизат“ обратно надолу към по-ниските региони, когато температурите спаднат.

Чрез изследване на записите на случаи на маларията във високопланинските райони в Етиопия и Колумбия, датиращи отпреди повече от 20 години, учените са установили, че увеличението на температурите увеличава значително риска от малария в гъсто населените райони на Африка и Южна Америка.

Понастоящем маларията засяга около 220 млн. души годишно, най-вече в Африка на юг от Сахара. По приблизителни оценки това коства на Африка повече от 12 млрд. долара годишно заради загуби на БВП и забавяне на икономическия растеж с повече от 1% годишно.

Учените отдавна подозират, че изменението на климата може да увеличи скоростта на развитие на маларията, защото паразитите, които я предизвикват, и комарите, които я разпространяват, виреят по-добре при по-високи температури. Въпреки това до момента беше трудно да се намери солидно доказателство за това.

Най-новото изследване изглежда е първото, което разглежда как случаите на малария в определени региони реагират на годишните температурни промени, изключвайки други фактори като например програмите за контрол на комарите, резистентността към анти-маларийни лекарства и колебанията във валежите.

„Най-новите ни изследвания показват, че с прогресивното глобално затопляне маларията ще „пълзи“ нагоре в планината и ще се разпространява из нови високопланинските райони“, каза съавторът на доклада Менно Бума, почетен старши преподавател в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Проучването установило още, че общностите във високопланинските региони ще бъдат и по-уязвими към болестта, тъй като не са били излагани на малария досега и съответно имат по-нисък имунитет.

Проучването е най-новото от поредица от доклади, които предупреждават, че измененията на климата ще имат значително въздействие върху здравето на хората и може да доведе до повишена честота на тропическите болести.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*