Учени от Харвард конвертират земната инфрачервена енергия в чисто електричество

Учени от Харвард работят върху нова система за добив на възобновяема енергия, ковто може да събират енергия от инфрачервеното лъчение на земята.

Нашата планета постоянно излъчва стотици милиони гигавати инфрачервена радиация в космоса, но сега физици от Харвардското училище за инженерни и приложни науки (SEAS) разработват две устройства, които биха могли да улавят тази енергия. Изследователският екип е предложил „чифт“ устройства, подобни на фотоволтаични енергийни системи, коиот ообаче вместода  улавят видимата светлина, генерират постоянен ток чрез преобразуване на инфрачервена светлина.

Infrared-Earth
Снимка: Harvard University

Може да изглежда необяснимо да се произвежда енергия чрез освобождаване на енергия, но както се оказва токът е съвсем реален. Главният изследовател Федерико Капасо и неговият екип са разработили двете устройства за утилизиране на инфрачервеното излъчване.

Първото е аналогично на соларен термален генератор, който обикновено използва слънчева енергия за подгряване на вода и производство на пара за задвижване на генератори. Устройството на учените от Харвард работи по подобен начин, като използва „сач“, който се нагрява до температурата на Земята. Второто предложено устройство използва температурната разлика между нагретия „сач“ и студена плоча, за да генерира електричество при нано-мащаби. Учените смятат, че температурните разлики между електронни компоненти с нано-размери  могат непрекъснато да генерират ток, който да създава електричество.

Тази нова технологична разработка  е възможна благодарение на най-нмовите постижения на технологиите. Тук са вградени решения от областта на плазмониката, дребномащабната електроника, нови материали като графен, нанотехнологии. Учените смятат, че тяхната инфрачервена система би могла да бъде обвързана с обикновените слънчеви клетки, за да се добива допълнителна мощност през нощта без допълнителни разходи за монтаж.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*