Отбелязваме 3 години от ядрената авария във Фукушима

Снимка: Wikimedia

Днес се навършват 3 години от ядрената катастрофа във Фукушима, при която местната атомна електроцентрала бе разрушена до основи от земетресение и последвалото го мощно цунами. Авариата разруши живота и поминъка на стотици хиляди души, живеещи в региона, и повлия живота на милиони по целия свят.

“Ядрената индустрия се надява, че японският народ и света ще забравят за жертвите и за ужасяващите уроци от Фукушима. Надяват се, че ще могат да рестартират стари опасни ядрени реактори и че останалата част от света ще купува японска ядрена технология. Те промотират една енергийна система, която зависи от остарели, мръсни и опасни технологии, работещи с ядрено  или друго изкопаемо гориво”, заяви Юничи Сато, директор на „Грийнпийс” Япония.

Снимка: Wikimedia
Снимка: Wikimedia

Три години след аварията японските власти се борят с последствията от ядрената катастрофа. Периодично обществеността разбира за нови и нови вторични аварии на мястото – разливи на радиоактивна вода, течове от резервоари, облъчени хора. Последният случай е от февруари, когато отново бе регистриран теч на заразена вода.

Икономическите щети от аварията се измерват в милиарди долари. Разходите за справянето с авариралите реактори вече излязоха извън контрол и изконкумираха бюджетите на Япония за справяне с извънредни ситуации. В допълнение към това спирането на другите ядрени реактори принуди страната да разчита изцяло на вносни горива. Разливите на радиоактивна вода провокираха няколко страни да забранят вноса на риба и морски продукти от Япония, което допълнително ощети икономиката на страната.

„Компанията TEPCO и японското правителство не само не успяха да удържат под контрол ядреното бедствие, но не успяха и да помогнат на жертвите на Фукушима и гражданите на страната. Стотици хиляди изселени семейства все още не са получили адекватна компенсация, с която да могат да продължат напред с живота си“, коментират от Грийнпийс.

Миналият месец еко-организацията изпрати представители на Корея, Индия, Полша, Франция и Германия във Фукушима, за да се срещнат с някои от жертвите и свидетелите на катастрофата 3 години по-късно. Една от жертвите, Кеничи Хасегава, който преди 3 години е бил собственик на млечна ферма в региона, сподели: “Моята страна е разрушена. Аз съм фермер, който не може да събере реколта. Не мога дори да започна да описвам какво изгубихме в това бедствие. Трябва да помним, че ядрената енергия е най-ужасната. Не трябва да оставяме това мръсно нещо на следващото поколение.”

В Япония и навсякъде по света „Грийнпийс” изразява своята съпричастност с жертвите на Фукушима с различни акции – показвайки, че хората по света помнят катастрофата.

В София ще има прожекции на кратки видеа „Истории от Фукушима” – 20 ч., Арт-хостел, ул. „Ангел Кънчев” 21а.

Фукушима е най-страшната ядрената катастрофа досега – все още няма технологично решение за хилядите тонове радиоактивна вода, която всеки ден се използва за охлаждане на гръмналите реактори. Милиарди бяха похарчени от японското правителство – без по никакъв начин ситуацията да е подобрена.

„Грийнпийс” няма да позволи уроците от тази катастрофа да бъдат забравени и настоява да се сложи край на ерата на ядрен риск. Крайно време е човечеството да премине на чиста, безопасна и възобновяема енергия.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*