Кошери „с отворен код“ ще помагат за спасяването на пчелите

Нов проект за привличане на обществено финансиране има за цел да се бори с т. нар. синдром на празния кошер, но със силите на обикновените хора. Сега всеки може да влезе в интернет и да си изтегли оттам семпъл дизайн за собствен кошер, който ще бъде постоянно свързан към интернет. Идеята е тези кошери не само да създават дом за местните пчелни популации, но и да осигурят на учените нови инструменти, с които да следят здравето на пчелите в световен мащаб. Кошерите ще са оборудвани със специализирани сензори, които да следят за геолокацията, влажността, температурата, броя на пчелите, а дори и настроението на колонията. Надеждата на инициаторите е, чрез всеобщо набиране на такива данни ще се помогне на учените да разбератзащо ученитпчелите намаляват и как можем да ги предпазим.

open-source-beehive-lead

Проектът за кошерите с отворен код се ръководи от екип от технолози, еколози и експерти по пчелите, базирани в Денвър, Барселона и Брюксел. Уникалните кошери, разработени от екипа, са много различни от типичния кошер, който сме всвикнали да виждаме и който е построен с мисълта за производството на пчелен мед, без особена загриженост за здравето на колонията. „Кошерите с отворен код“ са разработени така, че да създадат създаде среда с ниско ниво на стрес, което да позволява на пчелите да процъфтяват. Не само това, но кошерите имат малък екологичен отпечатък – нужно е съвсеммалко дървесина за изработването на всички части.

„Кошерите с отворен код“ набират финансиране чрез кампания в сайта Indiegogo, където поддръжниците на идеята могат да получат инструкции как да постряот свои собствени високотехнологични кошери срещу малко пари или да си купят готови „сандъци“. За живеещите в апартаменти и тези, които живеят в райони, където градското пчеларство се гледа „накриво“, има опция да подкрепят проекта чрез закупуване на миниатюрен модел кошер или да „осиновят“ пчелен кошер в Денвър или Барселона.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*