Доставчик на Procter & Gamble крие нелегално гробище на защитени орангутани

orangutan-bones

През 2013 г. за разследване на Грийнпийс разкри шокираща гледка в межджинната зона между две индонезийски палмови плантации: останки на множество трупове на застрашени орангутани, разпръснати по земята. Земята е собственост на две фирми. Едната е Bumitama, разширява дейността си в зона, която на теория трябва да е защитен природен резерват, и има намерение да продължи да се разраства там с по 15 000 хектара на година. Другата компания е BW Plantation Group, доставчик на палмово масло за Procter & Gamble – голяма мултинационална корпорация, която използва маслото в своите шампоани и продукти за бита.

Природозащитниците зняят от години, че производството на палмово масло е причината за това някои застрашени видове да са докарани до „ръба“ на пълното изчезване, като например орангутана и суматранския тигър. Ала зловещата находка е шокиращо дори за опитните ветерани. Някои от останките са открити погребани в плитки гробове. Това значи, че животните не са умрели от естествена смърт – в края на краищата орангутаните не погребват мъртъвците си, само хората го правят.

Останките са намерени за първи път в началото на 2013 г. и са продължили да се явяват до миналия ноември. Това, според еколозите, показва, че убийствата на орангутание  постоянен проблем в районите около терена, останал от Националния парк Танджунг.

Еко-организацията Грийнпийс е поискала от дружествата да изяснят фактите около мъртвите орангутанит, но досега не е получила задоволително обяснение. Сега, заедно с група неправителствени организации, Грийнпийс призова Procter & Gamble и други американски компании, които разчитат на палмовото масло, да обещаят да използват такова само от доставчици с чисто „досие“, които са предприели стъпки за функциониране по устойчив и екологичен начин.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*