Само небето е граница за вятърната енергия в Мексико

Президентът на Мексико заяви, че няма да има лимити за частните инвеститори в проекти за възобновяеми енергийни източници, които искат да правят бизнес в страната по силата на нейната енергийна реформа.

В изявление, прочетено пред делегатите на конференцията в Mexico WindPower 2014 енергийният секретар Педро Хоакин Колдуел, Енрике Пеня Нието приветства сектора и го похвали като бранш, който предлага начин страната да се противопостави на сегашното отрицателно въздействие върху околната среда“.

wind-park_SXC_HU

„Използването на възобновяема енергия е налице, за да ни помогне да утъпчем пътя, който ще обедини отново човечеството с природата“, добави той.

По силата на реформите в енергетиката в Мексико ролята на независим системен оператор ще бъде „от ключово значение за гарантиране на разумното й прилагане като фасилитатор на търсенето и предлагането“, заяви Колдуел.

Новото законодателство в Мексико, прието през декември 2013 г., слага край на 75-годишния монопол на нефта, газа и електричеството. Очаква се 2014 година д бъде година на радикална промяна за възобновяемите източници и особено за вятърната индустрия.

Цел за постигане на 35% дял на чистата енергия в общия енергиен микс е поставена пред всички играчи в енергийния сектор и ще допринесе за изграждането на „пътна карта“ за развивието на възобновяемите източници. Как точно може да бъде постигнато това ще зависи от вторичните регулации, които предстои да се приемат скоро.

„Мексиканското правителство е поставило ясни цели за сектора, предизвиквайки индустрията: да инсталираме по 2GW годишно през следващото десетилетие. Ние приемаме предизвикателството и с малко късмет Мексико ще бъде един от най-големите вятърноенергийни пазари в световен мащаб“, каза генералният  секретар на Съветана глобалната вятърноенергийна индустрия Стив Сойър.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*