LED осветление преобразява Нотр Дам в Париж

notre-dame

Когато говорим за LED осветление, първата асоциация е пестене на енергия. Да, те действително са много икономични, но имат и едно друго съществено предимство: позволяват да се правят светлинни „вълшебства“, които са немислими с по-старите технологии за осветление. Оборудването с LED на катедралата Нотр Дам в Париж е един чудесен пример за това.

Катедралата е оборудвана с над 400 светодиодни крушки. Те правят много повече от това просто да осветяват пространството.

nd1

Арманд Задикян, дизайнер на осветителния проект, обяснява:
„Катедралата има две роли, религиозна и културна, като религиозни церемонии, посещения и концерти. Следователно новото осветление има за задача да създаде различни среди, в зависимост от различните дейности.“

nd5

Дизайнерът може да контролира всички 400 тела чрез сензорен екран. Почти всичките осветителни тела позволяват намаляване на светлинния поток, което прави възможно да се променя осветлението в зависимост от събитието, което се провежда вътре (церемонии, концерти, молитви и т.н.). Осветлението се регулира и според деня или сезона.

nd2

Прозорците на север и на юг са „рози“, направени през 13-ти век чрез стъклопис, и символизират цветовете на рая. Те също са подчертани чрез новото осветление.

nd-roses

Разположени над северните и южните порти, на повече от 50 метра от прозорците-рози, два напълно невидими 250W прожектора насочват лъчите си върху всяка „роза“, разкривайки изящността на стъклописите. Това осветление създава впечатлението, че самият прозорец от цветно стъкло излъчва светлина, без да се променя външният вид на паметника, тъй като светлината е видима само от вътрешната страна.

screenshot

С новата LED технология светлината изглежда така, сякаш се излъчва от камъка – осветителните тела , показващи сградата, остават незабележими. Никога заслепяващи, понякога силни, друг път слаби, винаги топли – тези светлини създават благоговейна атмосфера, като наблягат на красотата на архитектурата.

nd6

Арманд Задикян е успял да запази зони на полу-сенки, за да се заиграе с контрастите и да създаде ефекти с белите тонове. С цел да интегрира перфектно осветлението на сградата и да направи LED компонентите почти невидими за посетителите, той е работил в тясно сътрудничество с „Architectes де Bаtiments de France“, официалният орган на френските архитекти.

nd12

Има и друга страна на тази история, освен красотата на осветлението. То е намалило потреблението на енергия с 80%- от 140 кВт до само 30 кВт. Осветителните тела се очаква да издържат 13 години, при използване по десет часа на ден, и сериозно да намалят смущенията, породени от поддръжката.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*