Когенератор за къмпинга топли и захранва мобилни джаджи

Когенерацията не е нещо ново – добиването на топлинна и електрическа енергия едновременно се разглежда като възможно най-ефективното използване на горивата. Когенератори има на течни и твърди горива, на биомаса и биогаз, а дории в соларната индустрия се говори за хибридни солари панели.

BioLite_CampStove_Flames_648x498

Никой обаче не се беше сетил да направи когенератор за къмпинга. Малките мобилни печки BioLite, разработени от едноименната американска компания, правят точно това: едновременно готвене на дърва и зареждане на малки електронни джаджи на открито сред природата.

Топлината се превръща в електричество, което захранва вентилатор. Той допълнитено разгаря огъня с цел отделяне на повече енергия. Електричеството се предава чрез USB порт за захранване на малки електронни джаджи като мобилен телефон или LED светлина.

Ето какво казват производителите:

„BioLite печките са лесен за използване и природосъбразен продукт. Те правят готвенето с дървесина чисто, безопасно и толкова лесно, колкото и с горивата на нефтена основа. Няма нужда да се носи или купува горивото за тях – вършат работа само няколко дървесни корички или тънки съчки, които могат да се намерят навсякъде сред природата. Няма опасност от пожар, за разлика от открития огън, но приятното пукане на съчките и гледката на пламъка са запазени“.

BioLite_CampStove_Charging_648x498

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*