Европейският еко-сателит най-сетне полетя

Европейският сателит, който трябва да наблюдава климатичните промени и тяхното отражение върху топенето на ледените шапки, най-сетне бе изстрелян в открития космос вчера, след продължително отлагане. Това съобщи АФП, позовавайки се на Европейската космическа агенция ESA.

700-килограмовият CryoSat-2 „отлепи“ в 15:57 ч. по Гринуич GMT, благодарение на ракетата „Днепър“, от космодрума Байконур в Казахстан.

С това ESA успя да спази предварителния си график. Още през март агенцията набеляза датата 8 април за изстрелване на CryoSat-2.

Мисията на сателита е да измерва дебелината на леда на Антарктика и Гренландия, както и вариациите в дебелината на някои по-малки ледени блокове из полярните територии. CryoSat-2 ще измерва дебелината на леда с точност до 1 см.

Сателитът е един от общо три сателита на ESA, наречени „Земен изследовател“. Другите два са GOCE, изстрелян през март 2009 за наблюдение на циркулацията на водните течения в океаните, и SMOS, пуснат ноември 2009 за наблюдение на влажността на почвите и солеността на океанската вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*