Зареждането на електромобили се улеснява с единна карта за всички зарядни станции

PlugSurfing – така се казва инициативата, която обещава да облекчи зареждането на електрически автомобили по света чрез единна карта за използване на всякакви зарадни станции. Пионерското приложение дебютира на Cebit 2014. Приложението трябва да даде възможност на потребителите да плащат за всички сесии на зареждане на електромобилите си чрез мобилния си телефон. Очаква се това да се окаже голямо облекчение за собствениците на електрически автомобили, които в момента се сблъскват с нуждата да се регистрират в множество мрежи за зареждане, за да могат да захранват автомобилите си на различните обществени станции. PlugSurfing ще дава възможност на тези шофьори да намират най-близката точна за зареждане и да платят чрез мобилния си телефон.

car-to-go-203020

С навлизането на все повече и повече нови модели електромобили пазарът най-сетне се разраства с добро темпо. Ала разпокъсаната инфраструктура от публични станции за зареждане представлява голям проблем. Шофьорите трябва да се регистират във всяка отделна мрежа, стопанисвана от различен оператор. Това значи, че трябва да нсоят няколко карти, за да могат да използват всички налични точки за зареждане.

PlugSurfing е замислен да предлага достъп до все по-голям брой мрежи в рамките на „един екран“ на телефона. Приложението върви в компект с „ключ за зареждсане“ – елегантно изглеждащ ключодържател с вграден RFID-чип, който е разработен за осигуряване на съвместимост с няколкото зарядни мрежи, които все още не могат да бъдат достъпвани от приложението.

„Вслушахме се в това, което ни казват водачите на електрически превозни средства, и сме щастливи да премахнем още една пречка пред нисковъглеродния транспорт, давайки на електрическите превозни средства голям тласък към масовото им въвеждане в Европа“, каза съоснователят на PlugSurfing Адам Уулуей.

Стартът на новото приложение съвпадна с началото на бета-тестване на приложението сред някои от първите притежатели на електромобили в Германия. Ще последва масовото му разгръщане из цяла Германия и в цяла Европа в през второто тримесечие на годината. То ще бъде подкрепено от Евриопейската мрежа за иновации EIT ICT Labs.

Очаква се до края на 2014 г. точките за зареждане във всички големи европейски страни да бъдат достъпни лесно и бързо чрез PlugSurfing, което ще позволи на водачите да пътуват по-спокойно, по-надалеч, да пресичат границите и да останат уверени, че могат лесно да получат достъп до зарядни станции, къдетои да се намират.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*