Париж забранява движението на колите в опит за борба със смога

Париж е поредният град, предприел крути мерки за борба със смога, след като реши да наложи забрана за движение на половината от колите във френската столица.

В петък градските власти реагираха на няколко поредни дни на тежко замърсяване на въздуха, като обявиха, че общественият транспорт в града ще бъде  безплатен. Това обаче се оказа недостатъчно. Смогът продължи да трови града в продължение на няколко дни, надминавайки безопасните граници. Затова градската управа реши, че днес по улицуте щемогат да се движат само колите с нечетни номера регистрационните табели. Ако ограниченията останат в сила, утре забраната ще важи само за четните номера.

paris_SXC_HU

Полицаите в града са инструктирани за стриктно спазване на забраната. Всеки, който пренебрегва правилата, ще бъде глобен с 22 евро.

Този ход следва пет последователни дни, когато замърсяването на въздуха превишава безопасната граница за PM10 частиците от 80 микрограма (мг) на кубичен метър. В петък показателите бяха 180 мг. на кубик.

Градът вече наложи известни забрани за автомобилите още  през 1997 г. и властите настояват, че този ход е довел до осезаемо намаляване на замърсяването на въздуха. Въпреки това мерките изглеждат недостатъчни. Новият ход обаче предизвика остра вълнан а недоволство и оплаквания сред някои жители и бизнес групи. Според опозиционния лидер Жан-Франсоа Копе тази политика „е лишена от съгласуваност, основания и на земята наистина цари паника“.

Според Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), Белгия, Германия и Франция са изправени пред опасни нива на замърсяване на въздуха, като три четвърти от Франция отчита концентрации на PM10 над 50 микрограма на кубичен метър.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*