Китай обещава 60 процента от градовете да отговарят на еко-стандартите до 2020 г.

Китай се зарече да направи всичко възможно 60 на сто от градовете в страната да отговарят на националните стандарти за замърсяване в срок до 2020 г. Атаката е част от опитите на правителството да направи градовете по-поносими за живеене, особено като се има предвид, че се очаква стотици милиони мигранти да се преместят от провинцията в големите градове.

Проблемите на околната среда в Китай, като замърсяването на въздуха и недостигът на вода, се очаква да се засилият. Бързите темпове на миграция натоварват градските инфраструктури до краен предел. Почти всички китайски градове, наблюдавани за нивта на замърсяването през миналата година, не са отговаряли на стандартите.

beijing-air-pollution

Околната среда се очертава като ключов приоритет за правителството на на фона на нарастващото обществено безпокойство заради смога, намаляващите и замърсените води, замърсяването на земеделските земи. Лошото качество на въздуха се сочи като причина за стотици стотици хиляди смърти случаи и в последно време доведе до поредица от бунтове и обществени протести.

Обещанието за „почистване“ на големите градски центрове в страната бе направено в план на Държавния съвет за справяне с бързата урбанизация в Китай. „Ние ще подобряваме и насърчаваме зеленото, устойчиво и нискоемисийно развитие в процеса на урбанизация, налагайки най-строги мерки по отношение на екологията и опазването на околната среда“, гласи планът.

Според Държавния съвет, 60 процента от градовете ще покриват националните стандарти за качество на въздуха през 2020 г.

Планът на Държавния съвет очертава дълъг списък от политики, които ще се предприемат, за да се постигне целта, включително повишаване на използването на възобновяеми източници на енергия, намаляване на емисиите на енергоемките отрасли и сваляне от пътя на най-замърсяващите превозни средства.

Китай ще въведе и стриктна система за диференцирано ценообразуване на електроенергията, природния газ и водата, за да контролира бързото нарастване на потреблението на ограничените природни ресурси. Правителството планира да пусне системи за търговия с въглеродни емисии, както и сертификати за икономия на енергия и вода, за да осигури икономически стимули за намаляване на отпадъците.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*