Туристите в София поемат по маршрути измежду вековните дървета на града

old-tree

Туристите в София обичайно се любуват на забелжителности като храм-паметника Александър Невски и руините на стара София, но почти никой не се сеща да им покаже уникалностите на природата, забележителни в един град с толкова дълга история. Това отчасти ще се промени, защото скоро туристите ще могат да се разходят и по маршрути, представящи им вековните дървета на града. А те, вековните дървета, са над 90 в столицата ни!

Промяната е резултат от проекта “Вековните дървета във вековния град 2.0“ на Фондация „Екообщност”. За да популяризира тези уникални, прастари растения, организацията получи 9300 лева финансиране по програмата „Мтел еко грант“, както и партньорската подкрепа на сдружение „Див Рожков” и фондация „Пясъчен часовник”. Сега туристически оператори, еко-организации и граждани ще могат да се сдобият с карти на маршрутите, три на брой, за да се докоснат до „живата история“ в тъканта на най-старите дървета.

Важни ли са вековните дървета и защо?

Вековните дървета са забележителни поради най-малко две причини.

Стопанското им значение е свързано с опазването и развитието на изключително ценен генетичен фонд. „Това е уникален генетичен материал, който може – и трябва – да се използва в стопанското производство“, обясни Тома Белев, председател на Асоциация на парковете в България. Става дума за опазването и размножаването на ценни сортове и видове. „Щом едно дърво е достигнало такава възраст, то неговият генетичен материал безспорно е важен за природата“.

Културното значение на вековните дървета е свързано с традиции, легенди и религиозни вярвания. Не е рядкост у нас да се говори, че под някой прастар дъб някога е прекарвал нощите си славен войвода, или че под сенките на едър бряст е писал своите стихове любим наш поет. Пример за това е големият бряст в Сливен, който в своята 1000-годишна история е бил свидетел на множество събития и е любим на местните хора. Друг образец са Славейковите дъбове в столицата. За тях се знае, че под сянката им е творил Пенчо Славейков.

В регионите, далеч от големия град, вековни дървета често са участници в религиозни и традиционни ритуали, посочи още Белев. Например, при много от тях има оброци. В Тракия, Източните Родопи, Трънско и други региони това е много често срещано. При някои дървета се извършват церемонии с молитви – за дъжд, против градушка, за здраве и плодородие и т.н.

По-съвременен пример за живата връзка между хората и дърветата е случаят с голямото дърво в строителен обект на Кауфланд в Овча купел, когато местната общност реагира бурно на плановете за отсичане на дървото. Подписка и кампания в негова защита бързо обедини огромно множество хора. „Това дърво е дебело, но не е вековно и не е обект на защита, то е на около 80 години“, обясни Тома Белев. Независимо от това то е е от значение за хората в региона, които са свикнали да го виждат, да се разхождат около него и дори да го имат за отправна точка.

Като цяло хората в други страни по света имат особено отношение към вековните дървета, казва Белев. Това е чувство на голям респект, като към старинна крепост или съкровище от древността.

Именно затова е ценно, че проектът „Вековните дървета във вековния град 2.0“ разработи маршрутите за запознаване с дървесните столетници на София.

Резултатът: карти, маршрути, достъпна информация и едно предизвикателство

Проектът започна с подготовка за издаване на дипляна „Екопътека на вековните дървета“. Екипът на фондацията направи предварително съгласуване с РИОСВ–София и МОСВ относно наличните данни в регистрите на вековни дървета. В резултат от извършената обиколка и картиране на регистрираните столетни дървета екипът набеляза и нови предложения за попълване на регистрите.

map_trees_tour

Изготвен бе списък от дървета, разположени в общодостъпните градски пространства, които е удачно да бъдат включени в маршрутите, разработвани по проекта. Изключени бяха дърветата в частни дворове. Беше извършен обход и фотографско заснемане на основните дървесни представители, разположени в централната градска част.

В резултат на работата по изготвянето на маршрутите сега са условно обособени следните 3 възможни тематични маршрута на вековните дървета и паркове/градини в София:

  •  Борисова и Княжевска градини

Borisova-i-knyajeska-gradini

  •  Вековници в центъра

Vekovnitski-v-tsentara

  •  Лозенските дъбове

Lozenskite-dabove

В маршрутите са включени не само дървета с дълга история, но и други, разположени в прилежащите територии регистрирани вековни дървета.

Отпечатването на маршрутите се оказа предизвикателство за „Екообщност“, но въпреки трудностите картите скоро ще излязат от печат. Те могат да послужат на туристическите фирми като ново „трасе“ за представяне на града пред гостите, на екологични сдружения и др.

Конкурс за истории, снимки и вековни дървета обяви фондацията в рамките на своя традиционен конкурс „Дърво с корен“, в категория „Вековните дървета говорят”. Получени бяха 29 номинации на местни истории и градски легенди за вековните дървета в страната и в София.

Славейковите дъбове, Дъбът на Безеншек и Летният дъб на Фердинанд бяха избрани за топ-номинации от тричленно жури в състав Веселка Тончева, етнолог в БАН, Емилия Лисичкова, председател на АГОРА, Тома Белев, председател на Асоциация на парковете в България.

„Имаше многобройни интересни истории за стари дървета, изпратени от хората. Те всички показват силно емоционално отношение между човека и природата. Именно това трябва да поощряваме и това е задачата на подобни конкурси“, посочи Белев.

Общият брой на получените гласове за дърветата в категория „Вековните дървета говорят” беше 451. Победител стана Дъбът на Безеншек, който събра 281 гласа в своя подкрепа. Победителите получиха грамоти и призове във форма на вековно дърво.

На различни места по света все по-често забележителните дървета, било то вековни или не, се вграждат в новостроящите се сгради. Вместо да изсекат растителността, за да разчистят терена за строеж, инвеститорите предпочитат да интегрират стеблата в самите постройки. В най-лошия случай това може да е свързано с отрязването на един или няколко клона, което е приемлива „цена“ за подобен проект от гледна точка на екологията. Този подход се харесва все повече, защото осигурява уникална атмосфера в пространствата, без значение дали става дума за домове или за офис-площи.
На различни места по света все по-често забележителните дървета, било то вековни или не, се вграждат в новостроящите се сгради. Вместо да изсекат растителността, за да разчистят терена за строеж, инвеститорите предпочитат да интегрират стеблата в самите постройки. В най-лошия случай това може да е свързано с отрязването на един или няколко клона, което е приемлива „цена“ за подобен проект от гледна точка на екологията. Този подход се харесва все повече, защото осигурява уникална атмосфера в пространствата, без значение дали става дума за домове или за офис-площи.

Уебстраница за вековните дървета е третият „продукт“, изработен в рамките на проекта. От нея може да се сваля информация за регистриране на вековни дървета, да се проследяват интересни истории, да се ползват ресурсни материали, както и да подпомага набирането на средства за конкретни дървета и каузи, свързани с тях. Пак оттам има връзка към интерактивна карта с трите маршрута за посещение на вековните дървета.

Работа с децата

vekovnite_01С над 100 ученици от 6 столични училища, еко клубове и дома за деца в с. Доганово бяха организирани 8 обучения, 1 презентация и 1 планираща среща. Обученията бяха провеждани чрез игри и „откривателско учене” в Борисовата градина и градината зад НХГ (двореца). Избраните места са с висока концентрация на вековни дървета. Освен децата и учителите им, се присъединяваха  родители с малки деца и минувачи.

Проведена беше и 1 специално разработена като формат с 2 преподавателки обучителна среща (учебен час) с презентации и рисуване с ученици от 32 СОУ, на 28 ноември, съвместно с ученици, преподаватели и гости. Часът бе посветен на вековните дървета, като разгледа темата от гледна точка на изкуството, историята и екологията. В него се включиха 25 участници – ученици и техните ръководители от клуба по рисуване и история, със свои презентаци, които са качени на сайта на вековните дървета. На участниците в обученията са раздадени сертификати за експерт-откриватели на вековни дървета.

detski_risunki_durvo

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*