Пътуването е невъзможно с електромобил из национаните паркове на САЩ

Нови пазари – нови проблеми, би казал философът днес: американците имат нов проблем заради бързо растящия пазар на електрически превозни средства, а той е, че не могат да щъкат с любимото си возило из местните национални паркове.

Натискът от страна на доставчиците на електрически коли и усилията за създаване на мрежи от зарядни станции вече дават резултати в САЩ. Продажбите вървят добре. Плановете на големите прозиводители за покритията на техите мрежи от зарядни станции също растат.

Tesla-Model-S-Red-calipers-Picture-Wallpaper

Разгръщането на подобни инфраструктури из националните паркове обаче не може да се случи лесно. Из тези огромни защитени територии подобни обекти са малко – и няма изгледи да станат повече в скоро време. Освен това съществуващите зарядни точки не са превидени за бързо зареждане.

Паркове като Йелоустоун са любими за безброй американски семейства. Ала сега те не са достъпни с електрически автомобил, дори да е такъв като Tesla Model S, защото колите ще останат без заряд за връщане обратно, предупреждава Джордж Парът, който е изпратил пписмо до някои авторитетни авто-блогове по повод проблема си.

Джордж и неговото семейство потеглили из парка Йоземит, знаейки, че там има една единствена зарядна станция и след като Джордж предварително се е обадил по телефон до управата на парка, за да се увери, че устройството работи.

Сигурен, че ще може да зареди своята Model S, Джордж поел по пътя, посрещнат от недружелюбно време – силни ветрове и студ, допълващи значителното изкачване на голяма надморска височина.

Същата вечер аз преместих колата ни до единствената станция за зареждне и я оставих там включена. На следващата сутрин, излизайки на балкона на стаята ни, видях тревожна гледка: друга Tesla Model S бе пристигнала и паркирана същата зарядна площадка. …. Бидейки само двама собственици на Model S в парка, за щастие ние можахме лично да координираме зареждането на нашите коли“.

Случката обаче поставя въпроса какво ще стане, когато през летния сезон – врмето на ваканции и почивки – в парка дойдат повече собственици на електромобили в националния парк. Парковете ще се превърнат в „чери дупки“ за собствениците на екологичните коли, смята Парът.

В разговор с представители на парковата управа той разбрал, че няма никакви планове ии дори бегли идеи да се разшири броят на местата за електромобили, оборудвани с колонки за зареждане.

1 коментар

  1. Читателите не заслужават работа „през пръсти“! Освен че паркът се нарича Йосемити, „своята Model S“, „паркирана същата“, „врмето“, „в парка… в националния парк“, „чери дупки“, „ии“, са доста грешки за толкова кратък текст.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*