Старият бряст в Сливен спечели конкурса „Европейско дърво на годината 2014“

Старият бряст в Сливен спечели конкурса „Европейско дърво на годината 2014“. Със своята 1100-годишна история той надмина конкуренти като дъб-защитник във Вишнова, Чехия, огромна дива круша в Гьодьольо, Унгария, огромен дъб в Зехентеровата градина в Словакия, една сива топола в крепостта Бир, Ирландия, „Дъбът на Вибицки“ в Бендомин, Полша, „Дъбът на Нийл Гоу“ в Шотландия, един „закърнял“ дъб в Бегард във Франция, мъхестият дъб „Дърво на природната хармония“ в Лацио, Италия, и „Дъбът пред Пролома на мъртвите“ в Уелс. От тях единствен „Дъбът пред Пролома на мъртвите“ е връстник на сливенския бряст със своите 1000 години. Освен по години обаче, сливенският бряст надделя и по брой фенове.

brqst2

 

Старият бряст в Сливен е символ на града. Той е вековен свидетел на бурното и героично минало на града. Край него са се провеждали много значими за града и общността събития и са го превърнали в знаково дърво.

През първите дни от гласуването Старият бряст бързо набра преднина, която успя да запази и през следващите седмици. В последната седмица от гласуването резултатите на всеки кандидат бяха скрити за публиката.

Днес кметът на Община Сливен инж. Кольо Милев и ансамбълът за народни песни и танци „Сливен“ заминаха за Брюксел. Церемонията по награждаването ще е довечера от 19 ч. местно време.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*