Черен силиций ще позволи предлагането на по-евтини слънчеви панели

Елементарен химически трик може да елиминира потребността от сегашното скъпо антирефлекторно покритие, което се полага на слънчевите панели, благодарение на което цената на този вид устройства може да спадне. Химическият процес, който представлява химическа „баня“, създава антирефлекторен слой черен силиций върху повърхността на силициевите пластини, като цената на „упражнението“ ще е стотинки на ват, казват учените от щатската Национална лаборатория по възобновяеми източници.

Силициевите пластини, които се използват за направата на съвременните слънчеви клетки, се обработват така, че отгоре се полага специален слой антирефлекторно покритие, за да могат да поемат колкото се може повече светлина. Допълнителният слой е важен, защото увеличава ефективността на слънчевите клетки. Намалявайки отражателните свойства, този слой позволява на повече фотони да навлязат в материала. Допълнителният слой обаче е доста скъп.

Прототипни слънчеви клетки, изработени в лабораторията, използват черен силиций без допълнително покритие, и тестовете им досега показват, че постигат възможно най-добрата ефективност. Монокристалите силициеви клетки нямат никакъв добавен слой антирефлекторен материал, и успяват да превърнат 16,8% от светлината, която достига до тях, в електричество.

Заменяйки досегашния скъп процес на вакуумно третиране, учените са разработили химически процес, наричан „баня“ – потапяне на пластините в даден химически разтвор. Този процес се реализира при умерена температура и налягане и е лесен за въвеждане при сегашното техноогично оборудване на повечето заводи за соларни панели. Панелът се потапя в смес от няколко химически вещества, които са базирани на водород, хлор и злато. Малките количества злато служат като катализатор за химическите реакции. Учените все още не са успели да разберат какво точно се случва при взаимодействието на различните елементи, но анализът на получените структури е показал, че се формират златни наночастици, които издълбават дупчици с нано-размери в повърхността на соларната пластина. С подобна микро-грапавина повърхността става по-малко отражателна, а най-хубавото е, че златото може да се използва многократно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*