Френските производители на царевица и семена обжалват забраната за ГМО

Френски фермери и фирми за производство на семена заявиха, че ще отправят ново правно предизвикателство към забраната за отглеждане на генетично модифицирана царевица ввъв Франция. Те еще обжалват във върховния административен съд на страната с тезата, че забраната е неоправдана.

Този ход идва само три дни, след като Франция публикува указ за забрана на тозасаждане на царевицата MON810 на Monsanto. Едновременно с това правителството работи за промени в националните и европейските закони за по-дългосрочна забрана на ГМО.

corn-61771_640

Париж забрани MON810 –  царевица устойчива на насекоми – единственият ГМО продукт, разрешен за отглеждане в Европейския съюз, през 2008 г. Тогава кправителството се позова на рисковете за околната среда. Решението бе отменено през 2011 г. въз основа на аргумента, че не е достатъчно обосновано.

Франция забрани царевицата за втори път през 2012 г. , но ембаргото бе отхвърлено година по-късно.

„Тъй като нареждането не е правно обосновано по-добре от предходните, ние ще поискаме то да бъде отменено“, заяви Люк Есприт, директор на френската асоциация на отглеждащите царевица – AGPM.

Сегашното правителство на социалистите, подобно на консервативния си предшественик, се противопостави на отглеждането на генетично модифицирани култури в светлината на нарастващото обществено подозрение и мащабните протести от природозащитници.

Френското земеделско министерство зяви, че не е изненадано от хода на производителите на царевица да обжалва постановлението.

Сухото време през последните седмици означава, че френските фермери скоро ще могат да започнат сеитбата на царевица – до края на месеца, преди 10 април, когато правителството трябва да представи новото си предложение за закон, забраняващ на всички генетично модифицирани култури.

1 коментар

  1. Да обжалват пред архиепископ Норван Закарян наместник на епархия Франция на Арменска Апостолическа Църква.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*