EDF предизвика смут с недомлъвките за затворен ядрен реактор

Енергийната компания предизвиква смут и редица обвинения, след като продължи да се изказва с недомлъвки относно затворе миналата година реактор в АЕЦ в Дънджанес „при извършване на спешни мерки за подобряване на защитата от наводнения“.

„The Independent“ съобщи, че енергийния гигант е затворил един от реакторите на централата за пет месеца миналата година, след като експерти „идентифициранли риск от бедствиое в стил Фукушима“. Вестникът съобщаи, че реакторът е бил затворен на 22 май. След това компанията е предприела изработването на нови мерки за защита от наводнения. Реакторът е включен отново на 15 октомври.

nuclear_sxc_hu

Причината за затварянето е съобщена за първи път от уебсайта ClickGreen, който заяви, че отговорниците по здраве и безопасност са взели решение за затваряне на реактора и подобряване на морските защитни сили, след като компанията заключила, че те „не толкова силни, както се смяташе досега“.

В същото време единствената публична информация по въпроса от страна на EDF е кратко изявление до местните медии, че „реактор 22 в Дънджанес е изключен на 20 май за дейности по поддръжката, които включват подобрения на защитата от наводнения при екстремни събития“. По-късно, през октомври, второ такова съобщение потвърждава, че „реактор 22 евключен към мрежата на 15 октомври“.

EDF вчера публикува също толкова кратко изявление, потвърждаващо, че реакторът е бил изключен, докато се подобри защитата от наводнения. Фирмата настоява, че безопасността не е била изложена на риск в нито един момент.

Лаконичността предизвика вълна от недоволство сред граждански и еко-организации, които в тази краткост припознават прикриване на важни подробности. Споранетона рекаторите не е добре оповестено, което и поставя под въпрос прозрачността на ядрената индустрия“, коментираха от Грийнпийс. От екологичната организация припомниха на EDF, че е щедра на думи, когато става дума за „интервюта из обществените радиостанции“, но е съмнително, че фирмата не счита за необходимо „да каже на широката общественост за сериозните притеснения за безопасността при наводнения“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*