Кабинетът даде ход на проекта за застрояване на Кара дере

Правителството одобри „Меморандум за разбирателство“ за изпълнението на „приоритетен инвестиционен проект“ на стойност 100 млн. лв. Поркетът предвижда изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване в местността „Кара дере“. Това ще е част от голям комплекс с курортно предназначение. Проектът ще се изпълнява от варненската фирма „Мадара Юръп“ АД.

Kara_Dere
Девственият плаж на Кара дере. Снимка: Svilen Enev, CC-SA 3.0, Wikimedia

От съобщението на правителството след редовното заседание на МС вчера се вижда, че държавата няма да финансира нищо в проекта, но ще го подкрепи чрез насърчителни мерки по ЗНИ – индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и институционална подкрепа от междуведомствената работна група.

Мадара Юръп е варненска фирма, която от няколко години се опитва да построи курортно селище на това място. Според „Капитал“, проектът за ваканционен комплекс „Black Sea Gardens“ е обявен още преди няколко години с основен инвеститор Madara Bulgarian Property Fund. Първоначалният проект е предвиждал застрояване на около 700 дка в Карадере и изграждане на ваканционно селище с 5000 апартамента и вили и капацитет за 15 400 души. По това време селището е проектирано от Foster + Partners в партньорство с  българския арх. Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев. Сегашният план предвижда застрояването на „само“ 210 декара.

Районът на Карадере попада в екомрежата „Натура 2000“, в защитена зона „Камчийска планина“ за опазване на дивите птици и защитена зона „Плаж Шкорпиловци“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. „Камчийска планина“ е обявена миналата година, което е променило режимите на защита в района.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*