Сухата и топла зима ни пази от наводнения (засега)

Сухата и топла зима с нейното безводие е може би единствената причина да не се е случило у нас мащабно наводнение заради скъсани язовирни стени. Зад тях, под повърхността на водата, се крият страховити тайни. Строителните материали, от които са изградени, са остарели, корозирали, деградирали. Някои съоръжения не са ремонтирани по 60-70 години.

Dimitar-Toshev

„Яз. Златна панега например е построен в далечната 1927 година. След това е леко надграждан няколко пъти през годините. Никога не е рехабилитиран“, разкри проф. д-р инж. Димитър Тошев от хидротехническия факултет при УАСГ и председате на националния комитет по големите язовири. Това стана ясно тази сутрин по време на кръгла маса, посветена на състоянието на язовирите у нас. Язовир Бели Искър е на 70 години и също никога не е ремонтиран.

В същото време тече интензивно стареене на конструктивните материали – стареене на бетона под въздействието на водата, разрушаване на металните и конструктивните части на стените. Според машинните инженери, трайността на механичните части в тези системи е 40 години.

Деградация е налице и в почвите и скалните материали, добави проф. Тошев. Това значи, че постепенно насипните язовирни стени престават да вършат своята функция – да защитават населението. При малките язовири това бързо води до преливане през короната. В допълнение към това липсата дори на елементарна рутинна поддръжка се получава намаляване пропусквателната способност заради обрастване и задръстване – нещо, което пречи на доброто отводняване.

forum

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*