Кампания за еко-предприемачество за деца ще вкара темата за устойчивото развитие в бизнес- образованието

Как темата за устойчивото развитие и опазването на околната среда може да да бъде свързана с бизнес-насоченото образование у нас – това ще е един от крайните резултати от проекта, по който 80 младежи от България и Норвегия ще се обучават на екологично предприемачество. Целта на инициативата е да развива екологичното мислене и зелените идеи у бъдещите предприемачи.

80 младежи на възраст между 15-19 години от България и Норвегия ще получат знания за изграждането на бизнес, отговорен към околната среда. Те ще трябва да създадат заедно проекти, реализиращи основната идея на програмата – зелено предприемачество за устойчиво развитие. Инициативата се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.(www.ngogrants.bg).

business manager outdoor with green necktie

Три са основните насоки, които проектът ще развие, съобщиха от Junior Achievement – организацията, която осъществява проекта у нас. Това са:

– тримесечен онлайн курс по зелено предприемачество на английски език: те ще се реализират по подобие на Coursera.org със записани предварително видео лекции по всяка тема. Ще има и гост лектори на живо.

Всеки ученик от България и Норвегия може да кандидатства. Организаторите ще подберат 50 ученици от България и 30 от Норвегия. Курсът започва на 1 април и свършва на 30 юни. В момента активно се разработва цялото съдържание.

След всяка тема за децата ще има кратки тестове, а в периода между две теми (2 седмици) ще им се възлагат и задачи за екипна работа – да направят различни проучвания на основата на наученото по време на видео лекциите.

– едноседмичен еко лагер за деца от България и Норвегия: той ще се състои в България през октомври. Ще участват най-добрите 24 българчета и 16 норвежчета от онлайн курса, които са били най-мотивирани и активни. За една седмица ще има залесявания, посещения в био предприятия в България, тийм билдинг упражнения, упражнения за креативност, видео вечери и най-важното – иновационен лагер, в който разделени по екипи ще работят върху казус, зададен от нас с цел да създадат иновативна зелена бизнес идея, която после би могла да бъде реализирана като реален продукт. Най-добрите три екипа ще имат възможност за последващо менторство и достъп до финансиращи инструменти, ако проявят желание да продължат да развиват идеите.

– изготвяне на предложения за интегриране на темата за устойчивото развитие в бизнес-образованието: на база на реакциите и обратната връзка на учениците от участието им ще се изготви доклад с добри практики и препоръки до Министерството на образованието как темата за устойчивото развитие и опазването на околната среда да бъде свързана с образованието по предприемачество.

Всички ученици, желаещи да кандидатстват за включване в инициативата, могат да си изтеглят формуляр от сайта на инициативата. След 20 март той ще се преформатира в информационен сайт. В него ще има и защитена зона, в която одобрените ученици да влизат с потребителско име и парола, за да видят видеозаписите от курса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*