Белият дом подкрепя „иновативните, устойчиви“ дървени конструкции за сгради

CC BY 2.0 Michael Charters on Evolo

Дървото е прекрасен строителен материал. То е възобновяемо, съхранява въглерод в себе си през целия жизнен цикъл на една сграда (много по-дълго от живота на дървото), а новите технологии кaто крос-ламинираната дървесина преодоляват ограниченията за височина на сградите, което позволява строежа на по-високи и по-безопасни сгради с дърво. Сега правителството на САЩ вече подкрепя научните изследвания и развитието на дървените конструкции.

CC BY 2.0 Michael Charters on Evolo
CC BY 2.0 Michael Charters on Evolo

„Дървото може и да е от най-старите [строителни материали] в света, но е също и един от най-напредничавите, заяви [секретарят по земеделието Том] Вилшак. Изграждането на по-силни пазари за иновативни нови продукти от дърво ще подкрепи устойчивото горско стопанство, ще помага за намаляване на емисиите на парникови газове… В момента на пазара на дървен материал и други, свързани с гората продукти са ангажирани повече от един милион работници, много от които са хора из селските части на Америка. Разширяването на тези пазари ще донесе и и икономически възможности за тях“.

Съвременните технологии за преработка на дървесината могат да бъдат използвани в проекти за изграждане на високи сгради и дори небостъргачи. Според някои оценки на индустрията, 3-5 етажна сграда, направена с дървена конструкция по тези модерни технологии, би имала същия ефект върху вредните емисии като елиминирането на 550 бензинови коли от пътя в продължение на една година. Проектите с дървени конструкции демонстрират и подобряване на енергийната ефективност, като по този начин намаляват потреблението на енергия за отопление и охлаждане.

И така, американското правителство ще хвърли един милион долара в нова програма за обучение и ще подкрепи конкурс „за разработчици, институции, организации и дизайнерски екипи, демонстриращи архитектурната и търговската жизнеспособност на използването на устойчиви продукти от дървесина в строежите от високото строителство“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*