Непал ще дава под наем некатерените хималайски върхове на частни фирми

Изкачването на Еверест от алпинист днес не е новина за никого, но скоро Непал може да „отвори“ и други свои върхове за алпинистите от цял свят, лакоми за рекорди с хилядници. Напливът от катерачи, които искат да оставят своята следа в снеговете на Еверест, носи много приходи на Непал, но има и обратна страна на монетата – планината е страшно замърсена с всякакъв боклук, на местата за среща има задръствания в най-прекия смисъл на думата, а нярядко вече сериозни междуличностни конфликти в основните лагери.

Everest

За да намалят натиска върху този връх, непалски държавници са предложили да се отдават под наем още 326 планински върхове, които са вече отворени за катерачи, на частни туристически компании. Те се надяват, че международни и местни фирми ще имат възможност за по-добро развитие на региона и привличане на нови  приключенци – но на каква ли цена?

През 2013 г. над 500 катерачи са поели на дълго и мъчително пътуване до върха Еверест. Зад себе си те са оставили над 4,4 тона замразен боклук. Въпреки, че управниците намалиха таксите за достъп до други планини и изискват от всеки член на експедиция на Еверест да донесе обратно 8 кг боклук в допълнение към собствения си, те все още търсят начини да направят и останалата част на Хималаите по-привлекателна.

„Ние започнахме дискусия за отдаване под наем на некатерените върхове на частния сектор, за да рекламираме тези планини като нови туристически продукти“, казва Мохан Кришна Сапкота, говорител на министерството на туризма.

Ако проектът бъде приет от кабинета, предложението ще позволи както чуждестранни, така и непалски туристически фирми да отдават под наем планините срещу заплащане. Непалската асоциация по алпинизъм вижда хода като „много добра стъпка“ и смята, че отварянето на други зони ще бъде добре за икономиката на страната като цяло.

Много местни хора пък са категорично против това решение. Те не искат туристи да плъзнат из всички склонове. Боят се, че проблемът на Еверест с огромното замърсяване ще се мултиплицира и ще доведе до тотално разрушаване на целия регион.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*