250 млн. долара финансова инжекция подпомага CSP в Израел

concentrated-solarАмериканското инвестиционно звено „Overseas Private Investment Corporation“ одобри 250 млн. долара заем за термалната соларна електроцентрала Негев-Ашалим в Израел. Това ще е 110MW концентрирана слънчева електроцентрала, разработка на клъстера Ashalim в пустинята Негев.

Проектът е първото CSP предприятие, което ще получи финансиране от OPIC  – финансова институция на правителството на САЩ.

Negev Energy е съвместно предприятие между испанската фирма Abengoa и израелската инфраструктурна група Shikun&Binui. Двойката спечели търг на израелското правителство за 110-мегаватовата схема, която ще е една от три електроцентрали, съставляваща 250-мегаватовата електроцентрала Ashalim.

„Този проект подпомага един от ключовите стратегически приоритети на OPIC за подкрепа на развитието на възобновяеми ресурси и е супер-иновативна соларна технология“, заяви президентът на OPIC Елизабет Литърфийлд. „Технологията за концентрирана соларна енергия, използвана в тази електроцентрала, е вълнуваща, най-модерна технология, която може драстично да увеличи производството на електроенергия. Това е проект, който показва как да се осигури един изключително ефективен източник на чиста енергия в регион, зависим от изкопаемите горива.“

Израелската електрическа компания ще изкупува изходящото електричество от съоръжението в рамките на споразумение за изкупуване на енергията за 25 години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*