Инвеститорски сдружения настояват ЕК по-скоро да реши еко-целите за 2030 г.

Снимка: Себастиен Бертранд, CC-2.0, Wikimedia

Няколко инвеститорски групи настояват Еврокомисията да побърза да приеме своя пакет от задължителни еко мерки час по-скоро, за да осигури сигурност на инвеститорите. В петък Съветът на Европа отложи за октомври решението си относно пакета от предложения за енергетиката и климата за периода до 2030 г.  Членовете на Съвета се споразумяха да „направят равносметка на постигнатия напредък“ по ключови въпроси като необвързващите цели за възобновяемите енергийни източници. Техният план е да обсъдят това на среща през юни тази година и да вземат окончателно решение относно рамката „не по-късно от октомври 2014 г.“

Снимка: Себастиен Бертранд, CC-2.0, Wikimedia
Снимка: Себастиен Бертранд, CC-2.0

„Група иституционални инвеститори по климатичните промени“, в която участват 88 големи европейски инвеститори, каза, че забавянето подкопава нисковъглеродните инвестиции.

„Инвеститорите не могат да планират сложни, дългосрочни инвестиции, въз основа само на предложения и намерения. Те имат нужда от ясни политики“, заяви главният изпълнителен секретар Стефани Пфайфър. „Забавяне ще направи по-трудно за Европа да играе водещата роля на световната среща на върха за климата на ООН през септември“.

„ЕС ръководи отделните държави и и правителствените ръководители трябва да постигнат окончателно решение за пакета за 2030 г. през юни, не през октомври“, заяви Мартин Шьонберг, ръководител на политиките в Climate Change Capital. „За инвеститорите това (ще) изпрати нов сигнал за политическа ангажираност на високо равнище (и) ще отключи допълнителна инвестиция, която може да ускори възстановяването на Европа и надграждане на остарялата й инфраструктура“.

„Обвързващите цели за страните-членки ще осигурят много по-голям стимул за растеж. Възобновяемите източници на енергия все още се нуждаят от целенасочена подкрепа за постигане на равнопоставеност с другите енергийни технологии“, каза главният изпълнителен директор на Асоциация за възобновяема енергия Нина Скорупска.

1 коментар

  1. Стига субсидии и надуване на цените! Потъналите във ВЕИ мафията пари можеше да се използват за създаване на работещ термоядрен реактор и вече щеше да има поне прототип 500MW, в близко бъдеще и промишлени инсталации с изобилна и евтина енергия.Термоядреният реактор може да работи с фиксирана мощност независимо дали духа вятър, грее слънце и т.н. Отпадъци практически няма, най-тежката възможна авария е утечка на плазма, която може да нанесе поражения само на инсталацията, тъй като плазмата се охлажда много бързо при контакт с конструкциите и въздуха.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*