Турция ще тества водни турбини с хоризонтална ос за бързи течения

Агенцията за търговия и развитие на САЩ даде финансиране в размер на  669 875 долара за проучване на техническата и финансова осъществимост на инсталирането на турбини за добив на енергия от свободно течащи води при ВЕЦ Сейхан в Турция.

Финансирането на схемата, която ще се изгради в близост до град Адана, е първата стъпка на агенцията в проучванията за износ на хидрокинетични енергийни системи.

verdant-power

Турбините са разработка на Verdant Energy. Фирмата ще работи с турската компания за добив на електроенергия по проекта, който би трябвало да довело до допълнително производство на електроенергия от свободно течащите потоци след съществуващата пречиствателна станция.

Verdant разработва т. нар. хидрокинетични енергийни системи (KHPS). Тези системи използват турбина с витла с хоризонтална ос, които преобразуват кинетичната енергия на бързо течащите води (> 1 м/сек) в чиста електроенергия от възобновяеми източници. KHPS турбини могат да се поставят за улавяне на енергия от приливите и отливите, в реки и канали. Те стоят под вода и са невидими от брега. Не изискват язовири и водоеми. Засега не е известно как използването им се отразява не биоразнообразието и екосистемите.

2 коментара

  1. Представете си на мост на река навързани като ресни, много понтонни рурбини – по цялата дължина на моста, може и последователно навързани турбини.Поне една лампа ще захранват но никаде няма такова изпълнение. Много жалко – а водата така си изтича.

  2. защо не пуснат по магазините за обикновенният потребител такава турбина в малък размер. когато си на палатка до някоя река замяташ две турбини на дъното и си осигуряваш осветлението за през ноща.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*