Най-голямата в Латинска Америка соларна ферма ще замени въглищна електроцентрала

Снимка: russf

Най-голямата слънчева електроцентрала в Латинска Америка вече се строи и скоро ще заработи. Aura Solar I – 30-мегаватова слънчева ферма в процес на изграждане в Ла Пас, Мексико, ще бъде първата фотоволтаична електроцентрала от комунален мащаб в страната. Заводът ще бъде в състояние да задоволи енергийните нужди на 164 000 души (64% от населението на Ла Пас , но има и още нещо по-хубаво. Тя ще замени една въглищна топлоелектрическа централа, която трови жителите на региона, замърсявайки въздуха в продължение на много години.

Снимка: russf
Aura Solar I. Снимка: russf, CC-SA-3.0

„Мексико е на път да стана „развъдникът“ на соларните инсталации в Латинска Америка“, заяви Адам Джеймс, анализатор и автор на „PV Playbook за Латинска Америка“. „Има редица програми и политики, които подпомагат соларното развитие в различни пазарни сегменти, както и високи нива на слънчево греене, и заедно те осигуряват бърза възвращаемост. Очакваме впечатляващ растеж на годишна база във всички области“.

Покривайки 100 хектара земя с 131 800 едноосни проследяващи поликристални фотоволтаични модули, Aura Solar ще се радва на експлоатационен живот от около 30 години, като ще бъде в състояние да генерира 82GW годишно. Това е доста слънчево място и експерти твърдят, че в района се отчитат около 7,5kWh/m2/ден, коeто е „около три пъти над средните нива в Германия и 50 на сто повече в сравнение с Южна Калифорния“.

Електроенергията от слънчевата централа ще бъде доставяна изключително на Федералната електрическа комисия на Мексико чрез 20-годишен договор за изкупуване на зелената енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*