Американски военни с план да пращат соларна енергия от Космоса към Земята чрез лъч

Военната изследователска лаборатория на САЩ разкри два модула, които учените там тестват с цел за улавяне на слънчевата енергия в космоса и пращането й на Земята чрез лъч. Двата проекта ще използват рефлектори, за да се концентрират слънчевата светлина към спътник, който пък ще насочва на мощността към приемник на земната повърхност. Ако плановете бъдат одобрени, компонентите ще бъдат сглобени в космоса от екип от роботи.

Paul-Jaffe-Naval-Research-Lab1

Футуристичният планове, ръководени от д-р Пол Джафей, се състоят от два различни проекта, които биха могли да създадат достатъчно слънчева енергия за захранването на един град или на един военен завод. Първият е модул представлява сандвич, който поддържа електрическите си компоненти между един огромен квадратен фотоволтаичен панел, изправен срещу слънцето, и квадратна основа с разтегателен антена, която насочва събраната енергия към Земята. Електронната система в центъра превръща събираната слънчевата енергия в радио честота, която може лесно да бъде насочена към приемника.

Вторият модел на Джафей, който „отваря“ сандвича, ще бъде по-ефективен. Оформеният на зиг-заг модул има по-голяма повърхност, за да събира повече енергия от Слънцето, което го прави по- ефективен. Панелите ще улавят повече слънчева светлина, без да прегряват, което прави проекта безопасен. Той ще е в състояние да произвежда повече енергия, която да насочва чрез антената към Земята под формата на радиовълни. Джафей е тествал модели на двата проекта в камера, симулираща открития космос, но действителните проекти ще бъдат с друг мащаб – поне един километра в диаметър. Военната лаборатория на САЩ в момента проучва проекта на учения, като разглежда вариантите за пускане на системата или в космоса, или високо в стратосферата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*