Национален конкурс определя дизайна на велосипедните стойки в Пловдив

Вело-стоянката на спирка Естасио в Барселона.
Вело-стоянката на спирка Естасио в Барселона. Снимка: Marcbel, CC-SA-3.0

bikestations-compilationНационален конкурс ще определи най-добрия дизайн за велосипедните стойки в Пловдив, съобщи общината.

Конкурсът, в партньорснтво с международния фестивал за дизайн и визуална култура Onе design week и велосипеди „Спринт“, ще се проведе на принципа на двуетапното журиране в рамките на няколко седмици.

От 25 март до 22 април ще тече срокът за регистрация на участниците и приемане на проектните им предложения. След междинно оценяване допуснатите до втори тур ще имат възможност да доразработят своите проекти. Следва финално журиране, награждаване и сключване на договор с победителя в конкурса.

Петчленно жури, в чийто състав е включен и зам.-кметът по общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции Димитър Кацарски, ще следи за спазването на общите правила на конкурса.

Пловдив ще разполага с близо 65 километра велоалеи след реализацията на интегрирания транспортен проект на общината. Една от обособените позиции в него е изграждане на велосипедни трасета и прилежащата им инфраструктура. Подписаният на 19 март т.г. договор с изпълнителя предвижда още разполагането на 690 велостоянки на територията на целия град. Според кмета Иван Тотев Пловдив има всички шансове да се превърне в града с най-добре регулираната веломрежа в цяла България.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*