Излекуван царски орел ще поеме отново към свободата

Снимка: Зелени Балкани

На 1 април, съвсем не на шега, от Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани ще отлети царското орле Кралчо. Той бе лекуван в центъра близо два месеца, след като постъпи прострелян от района на село Райкова могила, свиленградско.

Снимка: Зелени Балкани
Снимка: Зелени Балкани

„За наша радост нито травмите от бракониерите, нито тежката операция, нито фактът, че е извън естествената си среда повлияха на смелата му орлова душа и днес той отново е готов за живот в дивот“, казват от спасителния център. „Тъй като считаме, че е важно, ние ще го освободим там, където го намерихме – в землището на село Райкова могила. Давайки му второ име – Кралчо Райков, и след многократно проведените разговори с хората в района, вярваме, че орелът ще се превърне в талисман и повод за гордост на селото, и така както в народните вярвания царският орел се бори с бурите и спасява хората от тях, така и хората ще се борят с бракониерите в името на своя орел и своята природа“.

Пускането на дивото животно, почти както сме виждали по предаванията с природонаучна тематика, ще се състои с малка церемония на на 1 април (вторник) от 11 часа в края на старата самолетната писта между селата Райкова могила и Мустрак.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*