Ривас Васиамадрид и Любляна са първенци по устойчива градска мобилност

Европейската комисия обяви победителите от конкурса за устойчива градска мобилност – Ривас Васиамадрид, Испания, и Любляна, Словения. Те са носителите на тезгодишната европейска награда на седмицата на мобилността.

rivas-vaciamadrid

Населението на Ривас Васиамадрид бележи бързи темпове на увеличение: от 500 души през 198 г. днес градчето има 80 хиляди души население. Това означава много сериозно предизвикателство за властите, ангажирани с изграждането на пътните трасета в селището. За намаляване на пътуванията с кола управата се е погрижила да осигури набор от мерки за сигурност на пътуващите с алтерантивни форми на транспорт, както и за намаляване на шума и замърсяването. Специално внимание е отделено на пътните маршрути за придвижване на децата от и до училище. Програмата се развива и в момента и в нея участват и родители и  учители.

Ljubljana_Ljubljanski

Промотиране на устойчивия транспорт – обществен транспорт, каране на колело и ходене пеш – са част от мерките в Любляна. Особено внимание е обърнато на мерките за намалявне на шума и замърсяването. Това е постогнато чрез сериозен мониторинг на моторизирания график  и неговото въздействие върху здравето на хората и качеството на живот. По време на едмицата на устойчивата градска мобилност Любляна обяви един от най-натоварените си булеварди за зона без коли, която ще се превърне в пешеходна зона в близко бъдеще.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*