ЕС проучва френските корпоративни „зелени“ данъци за енергоемките производства

Франция субсидира възобновяемата енергия с данък, налаган върху потребителите чрез техните сметките за ток

Антитръстовите регулатори на Европейския съюз са се заели да разследват дали зелените данъчни облекчения, предоставяни от френските власти на енергоемките корпоративни потребители, не осигуряват нечестно пазарно предимство.

Франция субсидира възобновяемата енергия с данък, налаган върху потребителите чрез техните сметките за ток
Франция субсидира възобновяемата енергия с данък, налаган върху потребителите чрез техните сметките за ток

Франция, която иска да се увеличи дела на възобновяемата енергия до 23 процента от своя енергиен микс до 2020 г. (спрямо сегашните 15 процента), субсидира възобновяемата енергия с данък, налаган върху потребителите чрез техните сметките за ток. Законът обаче частично освобождава енергоемките индустрии.

Големите индустриални компании, които използват най-малко 7 гигавата годишно, плащат по-ниска ставка от 0,5 на сто от годишната си добавена стойност. Освен това има таван за „зеления“ данък, който е 550 000 евро.

Европейската комисия обяви, че подобни изключения може да се явяват нарушение на европейските норми за държавните помощи.

„Възможността за такива намаления не е предвидена в Насоките от 2008 г. относно предоставянето на помощ за околната среда, които са приложими в момента,“ каза ЕК в изявление. Тя има властта да изисква от правителствата в ЕС да възстановяват неправомерно дадена помощ.

Uniden – френското лоби на енергоемките индустрии, коментира, че проучването на Комисията се съсредоточава върху правната формулировка на данъчните облекчения, а не върху принципа. Според групата, таванът върху данъка е жизненоважен за тези индустрии и тяхната конкурентна позиция би била накърнена, ако трябва да понесат пълната тежест на цената на възобновяемите субсидии.

Френското енергийно министерство отказа да коментира.

Пручването на Комисията идва три месеца след като тя започна аналогично разследване за отстъпките на Германия за енергоемките индустрии при плащането на „зелената надбавка“ в сметките за електроенергия. Мотивът е същият – че това може да представлява нарушаване на конкуренцията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*