Един от авторите на доклада на ООН за климата се оттегля от екипа

Снимка: geralt

Един от 70-те автори на проект на доклад на ООН относно изменението на климата  обяви, че се оттегля от работния екип, защото не е съгласен със стила на писане на документа. Докладът твърде много „бие тревога“, смята съ-авторът..

Ричард Тол обяви, че не е съгласен с някои констатации от обобщението, което излиза на 31 март.

Снимка: geralt
Снимка: geralt, CC-1.0

„Проектът е твърде „паникьорски“, казва холандският професор по икономика в Университета Съсекс в Англия. Той признава, че малко други автори са съгласни с него.

Окончателният проект сочи, че затоплянето ще наруши доставките на храни, ще забави икономическия растеж  и вече причинява необратими щети на кораловите рифове и Арктика.

„Докладът е продукт на работа на цяла научна общност, а не на отделен автор“, заяви Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата (IPCC) в изявление по повод скандала. „Докладът няма за цел изчерпателно да представлява мнението на който и да е индивид.“

Тол е уведомил комитета за оттеглянето си още през септември. Той е бил поканен в Япония, за да помогне на завършването на работния документ и също така е координиращият водещ съ-автор на раздел за икономиката.

Тол, който и преди е влизал в противоречие с други учени, е поддръжник на мнението, че глобалното затопляне носи повече ползи, отколкото вреди. До този момент той не бе огласил решението си за оттегляне.

Докладът на ООН пък трябва да помогне на правителствата да подготвят споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове, основно чрез преминаване от изкопаеми горива към възобновяеми източници на енергия, по време на срещата на върха в Париж в края на 2015 година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*