Инвеститори настояват за универсален стандарт за отчитане на устойчивостта

100 големи институционални инвеститори се обединиха в инициатива за насърчаване на интегрирането на екологичните, социалните и управленските данни (ЕСУ) в правилата за излизане на компаниите на фондовите борси по целия свят.

stock-exchange

Група от компании, координирана от инициативата за устойчивост „Ceres“, настоява за единен стандарт за отчитане на устойчивостта. Те възнамеряват да работят съвместно със Световната федерация на  борсите (WFE). Тя на свой ред създаде работна група по устойчивостта, включваща и NASDAQ, NYSE и Deutsche Borse.

„Един глобален стандарт за отчитане на устойчивостта ще даде на инвеститорите данни за оценка на постигнатите резултати и рисковете, като същевременно позволява на борсите и фирмите да преодолеят специфични пазарни регулации и култури“, аргументира се новата организация.

Групата WFE включва представители от 11 борси-членки от страни, сред които са САЩ, Индия, Китай, Германия, Южна Африка, Малайзия и Турция.

Според изявление на WFE, новата група ще има „задължението да опстигне консенсус относно целите, практичността … на ЕСУ данните“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*