Шистов газ – дебатът се разгаря покрай драмата Русия-Украйна

ЕС се стреми да пробие руската „хватка“ върху енергийните доставки, но Европа трябва да увеличи своя собствен фракинг, смята американският президент Барак Обама.

barack-hussein-obama-103519_1280

Миналата седмица европейските лидери помолиха Обама да сподели „златната мина“ на американския шистов газ с Европа чрез улесняване и увеличаване на на износа на газ за Европа, съобщи „Гардиън“. Това би трябвало да помогне да се противодейства на задушаващата хватка на Русия върху енергийните нужди на стария континент.

Докато руският газов монополист Газпром доставя една четвърт от газта в Европа, а в някои части от Източна Европа – всичкия газ за някои държави, енергийният проблем излезе на върха на дневния ред на европейските дисусии по повод украинската криза. ЕС се опасява, че Кремъл ще бъде в състояние да изнудва Европа, ако се стигне до избухвнето на търговска война.

Херман Ван Ромпой и Жосе-Мануел Барозу, председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, помолиха Обама да излезе с мерки, които биха подкрепили европейските компании в получаването на на лицензии за износ на американски шистов газ в течна форма за Европа.

Обама обаче, макар и да не отхвърли тази възможност, подчерта необходимостта Европа да диверсифицира източниците си на енергия, за да бъде по-малко уязвима за руски шантаж, и заяви, че Европа трябва да стане по-отворена за фракинг дейности, за да развива своя собствена програма за газови доставки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*