Русе замисля зоопарк на терена на лесопарка

Езерото в лесопарк Липник. Снимка: MilaNikol, CC-SA-3.0

Община Русе има идея да изгради зоопарк в зоната на сегашния лесопарк Липник, стана ясно вчера по време на работно посещение на заместник-министъра на околната среда и водите Атанас Костадинов в общината във връзка с писмо на Община Русе по заповед на министъра на околната среда и водите.

След посещение в лесопарка „Липник”, за да се запознаят с условията на отглеждане на мечките, министърът и местните чиновници проведоха среща в Областна администрация, където е изготвен проект на план за действие. Той ще бъде обсъден заедно с Министерството на околната среда и водите и с представители на фондация „Четири лапи” и международни наблюдатели.

Езерото в лесопарк Липник. Снимка: MilaNikol, CC-SA-3.0
Езерото в лесопарк Липник. Снимка: MilaNikol, CC-SA-3.0

Община Русе има готовност да внесе чрез РИОСВ в МОСВ идеен проект за подобряване на условията за отглеждане на дивите животни в лесопарка. В министерството ще бъде направена оценка за съответствие с наредбите по закона за биологичното разнообразие.

По време на срещата стана ясно, че е в ход процедура в Министерството на земеделието и храните по промяна на собствеността на горския фонд в Лесопарка. След нейното реализиране Община Русе ще инициира изготвянето на подробен устройствен план, като се очаква процедурите по ПУП да приключат до есента.

Свилен Иванов представи пред заместник-министъра намеренията на Община Русе да изгради зоологическа градина. Атанас Костадинов изрази готовност да търси възможности за подкрепа, съгласно екологичното законодателство.

След работната среща представителите на МОСВ, областната и общинска администрация се обединиха около становището, че проблемът с мечките в Лесопарка трябва да има устойчиво решение – като се спазва законът, но и се отчитат нагласите на местната общност.

Източник: Русе топ новини

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*