Нови, супер-ефективни 2D диоди са 10000 пъти по-тънки от човешки косъм

Живеем в свят с три измерения и понякога си мислим, че можем да добавим и повече измерения в това пространство. Учени от Университета на Вашингтон обаче са надминали всички очаквания и прогнози и са успели не да добавят ново измерение, а да премахнат едно. Изследователите там са изградили двумерен светодиод, за който те твърдят, че е най-тънкият LED в света, който може да се използва като източник на светлина. Невероятната LED система е с дебелина само три атома. Все пак има достатъчна механична здравина. Според учените, тъй като е направен по образец на образец двуизмерните гъвкави полупроводници, той е далеч по- ефективен, отколкото е дебел.

worlds-thinnest-LEDs-1

В момента повечето потребителска електроника използва триизмерни светодиоди. Но тъй като устройствата стават все по-малки, налице е сериозно търсене на източник на светлина, който да е още по- компактен – естествено,  при поддържане на високи нива на ефективност.  Сегашните 3D светодиоди са 10 до 20 пъти по-дебели от светодиодите, които се разработват от Университета на Вашингтон.

Тези са 10 000 пъти по-малки от дебелината на човешки косъм. Но светлината , която излъчват, може да се улови чрез стандартното оборудване за измервания“, казва Джейсън Рос, експерт по материалознание в университета и съавтор на изследването. „Това е огромен скок напред в миниатюризацията на технологиите, а тъй като е полупроводник, можете да правите почти всичко с него, което е възможно със съществуващите триизмерни силициеви технологии“.

Двуизмерният LED е направен от плоски листове от молекулярния полупроводник волфрамов диселенид – е двуизмерен материал, наскоро идентифициран като един от най-тънките известни полупроводници в света. „При обикновените микрочипове работата се извършва чрез движение на електроните в рамките на чипа“, се обясвнява в прессъобщение на университета. „“Но тези нови ултратънки LED един ден могат да бъдат в състояние да използват само светлина вместо електрони, спестявайки енергия и намалявайки отделянето на топлина“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*