Мечка, отглеждана в ДЛС Кормисош, с нов дом в село Влахи

Мечокът Медо се храни

Сдружението за дива природа „БАЛКАНИ“ ще осигури нов дом на една от 11-те мечки, които са израснали затворени в Държавно ловно стопанство Кормисош. 6-годишната Меца ще се наслаждава на повече място и открито пространство в по-близка до естествената среда в Образователен център за едрите хищници в село Влахи. В центъра вече живеят вълкът Байто и мечокът Медо. Мечката най-напред ще бъде упоена от експертите на сдружението, а след това превозена до с. Влахи, придружена от екип от специалисти, които да наблюдават състоянието ?.

В дивата природа мечката живее до 18-20 години. В случаите, когато едрият хищник се отглежда на затворено и при подходящи условия, то той може да преживее до 30 години.

Мечокът Медо се храни
Мечокът Медо се храни

Една мечка изяжда годишно около 5-6 тона най-разнообразна храна (плодове, царевица и други зърнени храни, риба, месо). За следващите 2 години средствата за прехраната на животните в Центъра във Влахи са частично осигурени от АЛЕРТИС – фонд за опазване на мечките, както и от дарения от посетители, активисти и любители на дивата природа. След този период ще разчитаме основно на дарения от симпатизанти и съмишленици.

Министерството на околната среда и водите работи по инициатива всички диви животни, отглеждани в неподходящи условия в неволя,  да бъдат настанени в близка до природната среда. В това число влизат и мечките, отглеждани в Държавно ловно стопанство Кормисош. Сдружение за дива природа БАЛКАНИ и холандската фондация АЛЕРТИС съдействат за намирането на нов дом за четириногите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*