Снимка на деня: Глухарче

Глухарчето (лат. – Taraxacum) е голям род цъфтящи растения от семейство Сложноцветни. Те са типични за Евразия и Северна и Южна Америка. Двата основни вида T. Officinale и T. erythrospermum се срещат по цял свят и се считат за плевели. И двата вида са ядливи и са годни за консумация в своята цялост.

Общото им име глухарче  идва от френски: dent-de-lion, което ще рече „зъб на лъв“.

dandelion
Глухарче, снимка Josch13, CC-1.0

Макар че децата обичат да повтарят, че цветето е отровно, всъщност глухарчетата са ядливи.

Типичен плевел в градините и моравите, глухарчето има лоша репутация сред тези, които искат равна зелена трева като на голф-игрище. Ала всяка част от тази трева е вкусна – както сурова, така и сготвена – от корените до цветовете. Листата на глухарчето могат да бъдат събрани по всяко време, като по-малките листа се считат за по-малко горчиви и по-вкусни в суров вид, но и по-големите листа могат да се ядат и са особено вкусни във вид на зелена салата.  Ако в суров вид ви се виждат ужасни, то можете да ги сготвите и на пара, да ги панирате или опържите или пък да ги направите на супа.

Цветовете са сладки и хрупкави и могат да се ядат сурови, панирани или пържени. Могат дори да се използват за направата на вино от глухарчета. Коренът на глухарчето може да се изсуши и да се използва като заместител на кафето, или поросто да се добавя като подправка към всякакви гозби, които обичат кореноплодни зеленчуци.

dandelion-2

1 коментар

  1. Бях прочел някъде че пипалцата на прецъфтялото глухарче се ползват за спиртен извлек. Моля, ако някой има информация да я сподели !

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*