Ядлива бутилка за вода замества пластмасовата

Ooho-water-bottle_Rodrigo-Garcia-Gonzalez-Pierre-Paslier-and-Guillaume-Couche_dezeen_ss

Ooho-water-bottle_Rodrigo-Garcia-Gonzalez-Pierre-Paslier-and-Guillaume-Couche_dezeen_4Група индустриални дизайнери от Лондон са създали годна за изяждане бутилка з вода с помощта на водорасли и техника, популяризирана от майстор-готвача на El Bulli готвач – Феран Адриа.

Ooho, създадена от Родриго Гарсия Гонзалес, Пиер Паслие и Гулиемо Куше съдържа вода в прозрачна мембрана, която може да се направи в най-различни размери.

Ядливото балонче с вода е направено с помощта на техника, наречена сферификация – метод за оформяне на течности в сфери, разработен от учените през 1946 г., който обаче привлича вниманието едва когато започва да се използва в рецептите в ресторант Adria в Испания.

Ooho-water-bottle_Rodrigo-Garcia-Gonzalez-Pierre-Paslier-and-Guillaume-Couche_dezeen_3За създаването на Ooho водата първо се замразява, а след това се поставя в разтвор, съдържащ калциев хлорид и кафяви водорасли. Когато в разтвора се въвежда замръзналата вода, калциевата материя образува външен слой върху водната повърхност, която прилича на тънка и гъвкава кожа.

Резултатът е опаковка, която е „проста, устойчива, хигиенична, биоразградима и дори годна за консумация“, заявиха дизайнерите в изявление.

Да се пие вода от Ooho е лесно – потребителят просто прилага лек натиск към сферата и водата избликва през нея.

Техниката може да се използва и за създаване на хранителни етикети.

Дизайнерите смятат, че техниката им може да замени традиционните пластмасови бутилки за вода изцяло. Направата на една Ooho струва около цент.

Проектът за Ooho е един от 12 победители на втората годишна награда Lexus Design и се очаква да се появи „в продажба“ в Бостън по-късно тази година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*