SAP ще захранва центровете си за данни със 100% възобновяема енергия

Централата на SAP wyw Waldorf, снимка: Vladislav Bezrukov

Когато става дума за екология и ИТ фирми, обикновено си представяме Apple, Microsoft, Intel и еентуално критиките на „Грийнпийс“ към някои от тях. Но По-рядко се сещаме за доставчици на сопециализирани системи като европейското име SAP.

SAP AG обяви, че ще захранва центровете за данни и сградите си със 100% възобновяема енергия. Промяната ще спомогне за намаляването на въглеродния отпечатък на компанията и ще допринесе за редуцирането на вредните емисии, причинени от системите на клиенти, благодарение на качването в „зелен“ изчислителен облак.

Централата на SAP wyw Waldorf, снимка: Vladislav Bezrukov
Централата на SAP във Валдорф, снимка: Vladislav Bezrukov

В наскоро изготвен доклад на компанията бе отчетено, че като цяло енергийната ефективност на дружеството остава стабилна, но емисиите на парникови газове са се увеличили от 30 грама CO2 на евро тотален приход през 2012 до 32,4 грама CO2 на евро през 2013. В същото време абсолютните въглеродни емисии са се увеличили с 12%. Тъй като все повече клиенти изнасят SAP софтуера си в „облака“, системите все по-често работят върху центровете за данни на SAP и са станали част от общите емисии на компанията.

SAP отново поема ангажимента си за намаляване на емисиите на парникови газове до нивата, които поддържаше през 2000 г. Компанията предприема тези трансформационни мерки за да отговори на абсолютните си цели за смекчаване на действието на облака върху околната среда, и в тази връзка започва следните новаторски програми:

• Нова инициатива за субсидиране и насърчаване приемането на електрически превозни средства за служителите в Германия – проект, който започна през 2014 г. с 60 електрически автомобила и ще помогне да се разшири инфраструктурата за зареждане н автомобили и ще оптимизира работата на електрически превозни средства в арсенала на SAP;

• През 2013 г. SAP построи първата LEED сертифицирана сграда в Бразилия и постигна сертификация EMS ISO14001 за своите офиси в Будапеща, Пало Алто и Ванкувър;

• Компанията успешно стартира TwoGo от SAP – мобилно приложение, което насърчава съвместното ползване на автомобили в рамките на публични и частни организации, подкрепя усилията за намаляване на разходите за гориво, паркинг и бизнес пътувания и емисии, докато подобрява социалните мрежи на служителите. Приложението се използва от SAP и в България.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*