Китай и ЕС дружно обещават съвместни действия за климата

ЕС и Китай обещаха дружно да засилят сътрудничеството си в действията по борба с изменението на климата преди на срещата на върха на ООН за климата в Париж в края на следващата година.

Съвместно изявление, издадено след визирата на китайския президент Цзинпин в Брюксел, очертава ангажимент за „надеждни и проверими вътрешни действия“ по отношение на емисиите на парникови газове и HFC – химикали, използвани в хладилниците и климатицит като хладилен агент, но с потенциал за засилване на глобално затопляне 11 700 пъти по-гоям от този на CO2.

handshake
Снимка: pixelstar, CC-1.0

И двете страни призоваха всички държави да „вложат“ своите „вноски“ в международната рамка за опазване климата, която трябва да бъде договорена в Париж.

Китай засили действията си по опазване на околната среда в най-новия си петгодишен план, който задължава страната да инвестира повече от 5 трилиона  юана ($817 млрд) в областта на защитата на околната среда за перопда 2011-2015. Опасните нива на смог, засягащи много от големите градове там, накараха правителството да  „обяви война“ на замърсяването. Страната освен това подписа договор със САЩ за постепенно премахване на HFC.

„Окуражаващо е да видим как Китай и ЕС се ангажират публично за справяне с изменението на климата и ще работят за бъдеще с ниски въглеродни емисии,“ коментира Чанхуа Ву, представител на Китай в Групата за климата. „Париж 2015 ще бъде знаково събитие в траекторията на изменението на климата, но дотогава има повече от година. Затова е важно лидерите да действат сега за по-добро бъдеще за нас. Няма време за губене.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*