ООН готви глобална програма за зелени поръчки за трилиони долари

Програмата на ООН за околната среда (UNEP) стартира глобална програма за насочване на трилиони долари от държавните поръчки към по-ефективно използване на ресурсите, стоките и услугите.

Програмата „Устойчиви обществени поръчки“ (УОП) е първото действие от 10-годишната рамка на програма за устойчиво потребление и производство на ООН. Целта й е да помогне на прaвителствените отдели за търгове чрез достъп до експерти и специализирани инструменти.

UNEP казва, че съществуващите инициативи доказват как устойчивите поръчки трансформират пазарите, повишават екологичните производства, пестят пари, щадят природните ресурси и насърчават създаването на работни места.

procuremen

Един пример за това са търговете в САЩ: федералното правителство възлага поръчка за повече от $ 500 млрд. годишно за стоки и услуги, в чиито изисквания са включени критерии за устойчивост. Дори има регулация, която изисква 95 на сто от всички нови договори да са за използвaне на продукти и услуги, които са енергийно и водно ефективни, щадящи околната среда, да не разрушават озоновия слой и да съдържат рециклиран материал. Японските министерства, временни правителства и градски администрации са длъжни да реализират 95 на сто от покупките си чрез определени категории зелени продукти. Китайското бюро за обществени поръчки, надзорник на сделки за над 8 млрд. долара, включи критерии за устойчивост в над 17 на сто от поръчките през 2011 година.

„Мащабът на възможност е огромен, измервайки се в трилиони долари”, обобщи Ахим Щайнер, подсекретаr на ООН и изпълнителен директор на UNEP.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*