Нулево-енергиен дом се управлява чрез смартфон

Цяло ново поколение екологично настроени дизайнери се е оформило в северната ни съседка Румъния, която демонстрира първата си нулево-енергийна модулна къща – Soleta ZeroEnergy One. Малкият дома е прототип, разработен от Фондацията за устойчиви иновации и технологии Джъстин Капра. Тази прекрасна къща се захранва от чиста енергия и може да се управлява дистанционно чрез смартфон!

Zero-Energy-Soleta-lead

Като се имат универсалният й и достъпен дизайн, Soleta zeroEnergy може да се използва като малък дом, офис или почивен дом. Изградена е изцяло от естествени материали, добити на местно ниво. Това включва ламинирано дърво от слоеста дървесина за структурата и дори дървени керемиди за покрива. Вместо твърди стени къщата има стъклопакети от пода до тавана, създавайки различни отношения между природата и интериора, като същевременно осигурява много естествена светлина и вентилация. Има и допълнителна вентилация, която може да се „форсира“ и съчетае със система за рекуперация.

Zero-Energy-Soleta-02

Разгърната върху 48 квадратни метра (без да се броят 9 кв.м. таванско помещение и 22 кв.м. тераса), Soleta zeroEnergy е компактен дом, но толкова добре подреден, че човек няма да се почувства натясно. Захранва се с каквито възобновяеми енергийни източници има на разположение (това е концептуален дом, все пак). За енергийната ефективност спомага интелигентна система  за управление и мониторинг на енергията, климата и вентилацията. Тази система може да бъде контролирана дистанционно чрез iPhone или други подобни мобилни устройства. Подовото отопление може да се комбинира с други технологии за допълнително загряване.

 

Zero-Energy-Soleta-10

Zero-Energy-Soleta-09

Zero-Energy-Soleta-14

Zero-Energy-Soleta-13

Zero-Energy-Soleta-12

Zero-Energy-Soleta-08-copy

Zero-Energy-Soleta-08

Zero-Energy-Soleta-06-copy

Zero-Energy-Soleta-06

Zero-Energy-Soleta-05

Zero-Energy-Soleta-04

Zero-Energy-Soleta-03

 

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*