14-годишен изчисли, че US правителството може да спести $400 млн. чрез смяна на шрифта

14-годишният Сувир Мирчандани от Питсбърг, Пенсилвания, САЩ е разработил научен проект, с който е установил, че правителството на САЩ може да спестява близо 400 милиона долара на година, ако просто смени шрифта на всички официални документи.

Младежът предлага вместо стандартния Times New Roman всички правителствени документи се отпечатват с Garamond.

fonts

Изследванията на Мирчандани започнали, когато бил шестокласник в основното училище Дорсивил. Тогава му хрумнало, че неговите учители го карат да пише много хартиени документи.

Предприемайки нов подход, той приложил известни „компютърни науки“ спрямо проблема. Идеята му била да намали отпадъците и да спести пари на училището.

Въпреки това, вместо да се съсредоточи върху намаляването на хартия, той се фокусирал върху намаляване на мастилото.

„Мастилото е двойно по-скъпо от френски парфюм за един и същ обем“, казва Мирчандани.

Чрез своята методология младежът отпечатал четири различни шрифта върху дебела хартия и изчислил използването на мастило. Неговото откритие установило, че с шрифта Garamond, с неговите тънки щрихи, училището може да намали разхода на мастило с 24%, спестявайки до 21 000 щатски долара годишно.

Малко по-късно той приложил сметките си в по-голям мащаб, вземайки за пример федералното правителство. Така изчислил, че правителството може да спести милиони само от мастило, ако смени шрифта на официалните си документи.

Мирчандани продължава да се надява правителството да приеме неговия съвет. Наясно съм, че е трудно да се промени нечие поведение. Това е най-трудната част,“ казва момчето. „Определено бих се радвал да видя действителни промени и ще се радвам да направя каквото мога, за да се получи тази промяна“.

1 коментар

  1. Поредната глупост отвъд океана, защото:
    -шрифта Garamond, освен че е с тънки щрихи, е и с по-ниски букви и като цяло малко по-трудно четим от Times New Roman. Как е отчел евентуалните загуби от грешки при прочитането или затрудненото прочитане на текст с предлагания за използване от него шрифт?
    – подобни показатели за спестяване може да се направят и ако размера на Times New Roman се намали с 0,5 (визуално Times New Roman 11,5 изглежда и се чете относително както Garamond 12), но пак опираме до горното.
    – „Мастилото е двойно по-скъпо от френски парфюм за един и същ обем“ – то това да не мисли, че е случайно. Най-вероятно себестойността на мастилото е в пъти по-ниска, т.е. целта е реализиране на определени огромни печалби (Справка – купете си оригинален контейнер с ново мастило и си заредете стар контейнер с мастило и вижте за каква разлика става на въпрос).
    – Интересно е и как е намерил информация за точното количество мастило, което правителството използва, както и неговата цена?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*