Европейският спътник Sentinel 1А ще следи здравето на земните подсистеми

Днес ще бъде изстрелян първият европейски спътник по програмата „Коперник”. Стартът на Sentinel 1А е планиран в 23,02 ч. брюкселско време на космодрума във Френска Гвиана,  съобщи Европейската комисия, съобщава TechNews.bg.

„Коперник” е програмата на ЕС за наблюдение на Земята. Спътникът ще осигури редовно наблюдение и следене на земните подсистеми – атмосферата, океаните и повърхността на континентите.

Sentinel1_Auto2C
изобржение: image credit: ESA, TAS-I

Информацията от спътника ще се ползва от широк спектър приложения в областта на екологията и сигурността. Специални данни от наблюдение на Земята незабавно ще станат достъпни за оперативните служби.

Почти 12 милиарда евро ще инвестира ЕС в космически технологии в следващите седем години, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни.

Sentinel 1 е първата от шест мисии в рамките на инициативата „Коперник” и се състои от двата спътника – Sentinel 1А и Sentinel 1B с полярна орбита, които работят денонощно и извършват формиране на изображения на принципа на радиолокационното синтезиране на апертурата.

Сред услугите на Sentinel 1А са следене на морските зони, покрити с лед, и на арктическата околна среда, наблюдение на морската околна среда, вкл. откриване и следене на нефтени разливи, откриване на кораби за целите на морската сигурност и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*