Британска общност, център на фракинг-протести, избра да стане 100% соларно село

Снимка: troll69, CC-1.0

Доста спорове се водят за това дали франикг индустрията „има почва“ в Европа и особено в страните, за които се твърди, че имат големи залежи на шистов газ като Обединеното кралство и Полша. Като се започне от гъстотата на населението през различни геоложки особености и се стигне до правата на отделните собственици на земя, има много причини да се смята, че „треската за газ“ може да бъде както краткотрайно и непопулярна в сравнение с фракинг-бума в Щатите.

Малкото английско селце Балкомб в Западен Съсекс стана място на проучвателни сондажи за шистов газ, с което се превърна в център на разгорещени протести миналата година. И докато протестите засега са стихнали, някои жители на Балкомб са заети в трескаво разработване на нов подход за енергийна сигурност на общността: Балкомб планира да стане 100% соларно село.

Снимка: troll69, CC-1.0
Снимка: troll69, CC-1.0

Жителите на селото са се обединили в инициативата „Repower Balcombe“ за финансиране и изграждане на общностни слънчеви електроцентрали, съобщава The Guardian. Целта е селото евентуално да стане напълно самостоятелно в енергийно отношение.

„Нашата цел е да създадем програма за възобновяеми енергийни решения, разположени в и около общността. Целта е в следващите 6 месеца да можем да генерираме еквивалента на 10% от употребяваното в Балкомб електричество чрез покривни соларни панели. В дългосрочен план целта е да генерираме еквивалента на 100% от използваната в селото електроенергия от чисти и възобновяеми енергийни източници“.

Тази пролет групата се стреми да набере 300 000 лири, за да инсталира около 224 киловата фотоволтаични системи. Средствата ще бъдат набрани чрез издаване на акции, като ценните книжа първоначално ще бъдат достъпни само за жителите на Западен Съсекс. Идеята е да се запази ангажираността на местно ниво.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*