СЗО: Замърсяването на въздуха сега е най-големият риск за здравето

Световната здравна организация (СЗО) публикува доклад миналата година, който показва, че замърсяването на въздуха е убило повече хора, отколкото СПИН и малария, взети заедно. Документът се основава на данните за 2010 г. , които са били достъпни към момента. Сега обаче има ново изследване, което разглежда данни от 2012 г. и изглежда, че нещата са още по-лоши.

„Рисковете от замърсяването на въздуха в момента са далеч по-големи, отколкото се смяташе досега, особено когато става дума за сърдечно-съдови заболявания и инсулти,“ казва д-р Мария Нейра, директор на отдела на СЗО за обществено здраве, околна среда и социални детерминанти на здравето. „Малко рискове имат по-голямо въздействие върху здравето в световен мащаб днес, както е със замърсяването на въздуха. Доказателствата сигнализират за необходимостта от съгласувани действия за прочистване на въздуха, който всички ние дишаме“.

air-pollution
Смогът в Шанхай, Китай. Снимка: Bernd_Hellmuth, CC-1.0

СЗО е установила, че замърсяването на въздуха на открито е свързано с около 3,7 милиона смъртни случая през 2012 г. Замърсяването на въздуха в затворени помещения, най-често свързани с готвене (печки на твърдо гориво – бедни въглища и биомаса) е свързано с 4,3 милиона смъртни случая през 2012 г.

Тъй като много хора са изложени на замърсяване и на открито, и на закрито, то има известно припокриване на тези две числа, но СЗО изчислява, че общият брой на жертвите от замърсяването на въздуха през 2012 г. е около 7 милиона души.

Ето още от статистиката на здравната организация.

Жертви на замърсяването на въздуха на открито – разбивка по болести:

  • 40% – исхемична болест на сърцето;
  • 40% – инсулт;
  • 11% – хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
  • 6% – рак на белия дроб;
  • 3% – остри респираторни инфекции при децата.

Жертви на замърсяването на въздуха на закрито – разбивка по болести:

  • 34% – удар;
  • 26% – исхемична болест на сърцето ;
  • 22% – ХОББ;
  • 12% – остри инфекции на долните дихателни пътища при деца;
  • 6% – рак на белия дроб.

Какво може да се направи ли? Много неща. Печлите за готвене в бедни страни като тези в Африка могат да се заменят с безопасни печки, които готвят чрез концентиране на слънчева светлина. Много страни като например Китай могат да намалят замърсяването на въздуха от въглините електроцентрали и големите производствени предприятия (които замърсяват не само въздуха, но също така и водата и почвата).

А нещо, което абсолютно всички по света могат да направят, е да засаждат повече дървета.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*