Еко пътека „Стъпалата“ ще води туристите из красотите около Разлог

Горска пътека. Снимка: Uce, CC-1.0
Горска пътека. Снимка: Uce, CC-1.0
Горска пътека. Снимка: Uce, CC-1.0

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев ще даде старт на строителството на еко пътека „STEP UP”. Проектът се реализира по „Устойчив туризъм и промотиране на екологията в партньорство” (Sustainable Tourism and Ecology Promotion Under Partnership – STEP UP) в партньорство с Община Гевгелия (Македония), по Програма за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA) България – Македония“ 2007-2013 г.

Общата стойност на проекта и за двете общини е 499 873.91 евро. Водеща организация е Община Разлог с бюджет – 326 034,96 евро, а партньори – Община Гевгелия, Република Македония с бюджет 173 838,95 евро.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца от подписване на договора за субсидия.

Проектно предложение е насочено към осигуряването на балансирано и ефективно регионално развитие на двете партньорски общини, чрез ефективно опазване и оползотворяване на наличните природни ресурси и тяхната интеграция в регионалния туристически продукт.

При реализацията на проекта се предвижда изграждане на дребномащабна инфраструктура за екологичен туризъм (еко пътеки) и места за почивка и отдих в общините Разлог и Гевгелия, която да допринесе за развитието на алтернативни форми на туризъм; Създаването на нов тип туристически атракции позволяващи иновативно и интерактивно представяне на местното природно наследство и последващата му интеграция в общ туристически продукт; Повишаване на екологичната отговорност и съзнание на местното население в двете партньорски общини; Повишаване броя на алтернативни туристически услуги предоставяни на посетителите на двете общини; Създаване на дългосрочно и ползотворно партньорство между двете общини.

 

Източник: Благоевград утре

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*