Снимка на деня: изненадан млад бухал

Снимка: werner22brigitte, CC-1.0

Бухал – това всъщност е е сборно наименование, с което наричаме около 200 вида птици, най-често самотни, нощни, грабливи, отличаващи се с изправена позиция на тялото, голяма и широка глава, бинокулярно зрение и бинаурален слух,както и пера, адаптирани за безшумен полет.

Младият бухал, събрал очи от изненада пред обектива на фотографа. Снимка: werner22brigitte, CC-1.0
Младият бухал, събрал очи от изненада пред обектива на фотографа. Снимка: werner22brigitte, CC-1.0

Бухалът обичайно ловува през нощта. В различните области плячка за него са най-разнообразни животни – плъхове, мишки, зайци. Яде и мърша от тези видове, както и млади и възрастни лисици, златки и други хищници до едри насекоми, най-често бръмбари, дори раци и риба. Особено обича таралежи и змии, като не се страхува от отровата на пепелянката. Напада и черни, и степни порове, прилепи, които улавя, докато почиват кацнали, и почти всички по-дребни птици в ловния му участък. В по-голямата част от ареала си, бухалът се храни основно с бозайници (60-65 %) и птици (30-35 %). С храненето си, бухалът отдавна е доказал, че е една полезна птица от гледна точка на стопанските интереси на човека.

Младият бухал на снимката е висок около 8 сантиметра и се е хранел с тялото на птица по време на заснемането. Прекалено зает с храненето си, той е допуснал фотографа необичайно близо до себе си. Наистина смутен и изненадан, той дори леко е събрал очи. Ако се вгледате внимателно, в зениците му ще видите отражение на силуеа на фотографа.

Снимка: werner22brigitte, CC-1.0
Снимка: werner22brigitte, CC-1.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*